Lillstrimma Cup 2015
Ishockey
13 - 15 mar 2015
U13
Sponsor Timrå Bauer Hockeyskola

Cupen bär hans namn...
06-02-2015

”Lill-Strimma” gjorde allsvensk debut som 15 åring, säsongen 1959-60, i Wifsta/Östrand (nuvarande Timrå IK), 17 år gammal släpptes han fram i Tre Kronor. Knallsuccé direkt i debutmatchen mot Tjeckoslovakien. Ja de var början till en sagolik karriär på hockeyrinkarna.

Se här vad han hann med...

125 matcher i Tre Kronor, 9 i B-landslaget och 9 i J-landslaget.
278 allsvenska matcher i Timrå, Mora och Brynäs.
Svensk mästare i Brynäs 1964.
VM-silvermedaljör 1969 och 1970, EM-silver samma år och EM-brons 1971.
Nominerad som världens bäste vänsterback i två VM-turneringar, -69 och -70.

1963 bjöds Lill-Strimma som den första västerländske spelaren att besöka Moskva och delta i ett träningsläger inbjuden          av legendaren Anatolij Tarasov. Filmer med Strimma sändes ut till sovjetiska klubbar för att de skulle ta lärdom.
1967 var han nära att skriva proffskontrakt med St. Louis Blues men eftersom han skulle få barn och gifta sig så valde          han att stanna hemma.
1968 spelade “Lill-Strimma” en försäsongsmatch med CSKA Moskva mot Dynamo Moskva, inbjuden av Tarasov.
1969 deltog Lill-Strimma i ett träningsläger med Detroit Red Wings, och blev erbjuden ett kontrakt hos klubben, vilket          han dock tackade nej till.

Karriären i korthet
Han värvades till Grums 1962 där han hade vännen Erling Eje Lindström. När han sedan lämnade Grums för Brynäs blev han omskolad till back och vann SM-guld med dem 1964. Sedan utvecklades han till att bli världens bästa back i Mora IK där han stannade fyra säsonger. På toppen i sin karriär vände Lill-Strimma hem till Timrå (1969) och spelade hemma till sin tragiska bortgång. När ”den förlorade sonen” kom hem så skapades ett helt otroligt sug inom Timråhockeyn. Åskådarna trivdes och njöt…

Söndagen den 30 juli 1972 avled Lill-Strimma i en bilolycka. Efter sig lämnade Lennart sin fru Lisbeth, sonen Thomas och dottern Puck. Sonen Thomas Svedberg är idag starkt engagerad i Timrå IK och sitter som ledamot i klubbens huvudstyrelse

​​I WÖ IF och Timrå IK så använde sig Lennart av tröjnummer 5 som aldrig mer får användas av någon spelare i Timrå IK, från A-lag till minsta knattar. 1994 invigdes Lill-Strimmahallen på Lennarts 50:årsdag, om han hade levat.

Till minne av Lennart så startades en minnesfond. Grunden till fonden lades när rysslands landslag kom till Timrå i mars-73 för att hedra Lill-Strimma. Varje år delas det ut ett stipendium till bäste back i TV-pucken från fonden. Priset är det finaste i svensk ungdomshockey.

Annons