Victor Hedman Trophy 2013
Ishockey
29 - 31 mar 2013
U15

Sommartid!
2013-03-30

Glöm inte att ställa fram era klockor med 1 timme inatt då vi går från vinter till sommartid.

FRÅN WIKIPEDIA

Sommartid innebär att lokal tid justeras fram 1 timme under en del av året i ett försök att bättre nyttja den ljusa delen av dygnet under sommaren. Genom att vi följer klockan när vi stiger upp men dagsljuset när vi bestämmer oss för att gå och lägga oss får sommartiden oss att stiga upp tidigare och stanna uppe längre i förhållande till normaltiden.

USA:s ambassadör Benjamin Franklin föreslog i Paris 1784 att man skulle börja stiga upp tidigare om morgnarna. Han skrev att han själv brukade stiga upp klockan tolv och blev förvånad då han en dag vaknade vid soluppgången och såg solen stråla klart.

Den moderna sommartiden föreslogs dock av George Vernon Hudson 1895, med motivet att ge arbetare mer användbar fritid efter arbetets slut. Sommartid har historiskt använts främst under de båda världskrigen och sedan slutet på nittonhundratalet. De första försöken i världen med officiell sommartid skedde under första världskriget 1916, då Tyskland och dess allierade, samt Sverige, Storbritannien och flera andra länder hade sommartid. Försöket var, framför allt inom lantbruket, inte populärt, och det dröjde till 1980 innan sommartid infördes igen i Sverige. Många av de krigförande länderna införde sommartid också under andra världskriget, Storbritannien till och med med två timmars förskjutning.
Att alternera mellan sommar- och normaltid görs idag huvudsakligen i Europa och Nordamerika. Ryssland valde att från hösten 2011 upphöra med sommartidsomställning och samtidigt förskjuta normaltiden framåt en timme.

I tropikerna används vanligtvis normaltid och bruk av sommartid ovanligt (men det förekommer), eftersom dagsljusets längd skiljer sig mindre åt under sommaren jämfört med vintern. Även i länder närmare polerna gör sommartid mindre skillnad, eftersom dagsljuset på sommaren sträcker sig längre än den delen av dygnet de flesta är vakna. Trots det har dessa länder i allmänhet sommartid.

I dagligt tal säger man ibland något oegentligt ”vintertid” om den tid, då sommartid inte gäller och tiden inte är förskjuten i förhållande till normaltiden. Att använda ”normaltid” som motsats till ”sommartid” är inte heller helt korrekt, eftersom normaltiden ligger till grund även för sommartiden

Annons