UD VM i fotboll 2017
Fotboll
15 maj 2017
Senior

UD-VM i fotboll 5 år - Glöm inte att anmäla er!
2017-04-07

Våren står för dörren och vi vet alla vad det innebär: UD-VM! I år är det inte vilket UD-VM som helst, ett sprakande femårsjubileum guldkantar årets upplaga som arrangeras av UD MENA. Inför detta festliga sportevent tar vi pulsen på några taggade lagledare.

Bakre raden: Julia Enos, Annie Sturesson, tränare Mattias Broman och Robert Backlund. Främre raden: Gabrielle Tillberg, Cecilia Nilsson, Sofia Stenberg och lagledare Daniel Johansson Århem.

Första laget att anmäla sig var UD AF IF med lagledaren Daniel Johansson Århem. Vi letade rätt på honom för att ställa några frågor.

Ni var första laget som anmälde er, ni verkar verkligen superpeppade! Hur kommer det sig, har ni varit med tidigare år?

– Jag har varit med tre gånger tidigare och det här är verkligen en höjdpunkt på arbetsåret. Det är den enda gemensamma friskvårdsaktiviteten vi har och jag tycker att vi måste ha någon gemensam aktivitet utanför arbetsplatsen. Vi är flera på enheten som tycker om fotboll så UD-VM är något vi alltid ser fram emot! Och det är ju en rolig gemensam aktivitet för hela departementet. Man träffas över enhetsgränserna och får någonting att snacka om i korridorerna efteråt, så det är roligt. Vi på AF är extremt taggade och vi har ett jättetydligt stöd från enhetsledningen att det här är prioriterat. Vi ser förstås fram emot att delta - men räknar med att vinna!

Vi har förstått att det förekommit en del skador tidigare år, tror du att deltagarna kommer vara lite snällare i år eller satsar man lika hårt?

– Det återstår att se... Det är ju ofta någon som sätter nivån, det finns vissa individer som jättegärna vill vinna de här matcherna. Men vi på AF står för den kreativa, mer improviserade fotbollen. Kanske inte den mer fysiska varianten som man skulle kunna förvänta sig av titelförsvararna MENA, eller kanske ES och NIS.

Det ryktas om att praktikant-regeln tas bort i år (som säger att det finns en maxgräns för antal praktikanter på planen samtidigt) och ni har ju flera praktikanter med i laget. Är det här något ni känt till och tänker utnyttja på något sätt?

– Nej det har jag faktiskt inte hört talas om! Men... ja, jag kan väl tycka att så länge det är ordinarie praktikanter kan jag inte se några problem med det. Förra året tror jag det var någon praktikant som var "praktikant för en dag". Vi ska inte gå in på detaljer, men det var en väldigt duktig praktikant! Skämt åsido, praktikanterna är en jätteviktig del i vår verksamhet och inte minst när det gäller fotbollsspelandet.

Lag UD EUKORR IF

Fabian Fossum Hylin, UD EUKORR IF

Ett annat lag som var snabba på bollen är UD EUKORR IF med lagledaren Fabian Fossum Hylin; mannen som startade sin UD-VM karriär mer känd som "Praktikant-jäveln".

Fabian, du har alltså varit med i UD VM förut?

– Ja det har jag, det här måste vara tredje eller fjärde gången. Jag började som praktikant och då blev jag ökänd, eller känd, som "praktikant-jäveln". Det stod nämligen så på min matchtröja. Men nu slipper jag det, nu har jag bara nummer tio.

Vilket lag tror du blir årets största konkurrent?

– Jag måste nog säga MENA. De har ett starkt och ungt lag, det brukar finnas mycket spring i benen då. Så känner jag många av dem också så jag vet att de är ganska duktiga.

Har ni något knep för att det ska gå mindre bra för MENA i år? Kommer ni köra med ful-spel?

– Vi kommer beställa väldigt mycket underlag från dem, som vi gör här från EU KORR. Speciellt veckan innan så de får mycket deadlines lagom till UD VM. Dels för att provocera men också, helt enkelt, för att överbelasta.

LAG UD ES IF

Max Englund, UD ES IF

Max Englund är praktikant och lagledare för UD ES IF.

Stämmer det att du alltså är praktikant och lagledare? Hur kommer det sig? Det är inte det vanligaste som jag har förstått det.

– Jag passade på att hoppa på bollen! Det är kul att det anordnas, jag har spelat mycket fotboll innan också, men slutade för omkring fem år sedan.

Du som är ny på UD, hade du hört talas om UD-VM sedan innan?

– Jag visste om det, jag fick faktiskt höra talas om det redan när jag var på intervju för praktik hos en annan enhet här på UD. De frågade skämtsamt; "spelar du fotboll, vi saknar en på höger-backen?" Så ja, jag visste om det innan och har bara gått och väntat på att det ska bli dags!

Ja nu är det verkligen dags! Har ni fått ihop hela laget redan?

– Ja då! Men vi skulle vilja ha med fler tjejer i laget. Jag har inte hunnit prata med alla men jag har skickat ut en inbjudan till alla på enheten. Dessutom försöker jag gå runt här på enheten för att peppa och pusha!

Sammanfattningsvis kan vi se att detta femårsjubileum ser ut att bli ett UD-VM att minnas! Så missa inte att anmäla er enhet innan den 20 april.

Text: Cecilia Gustavsson och Emelie Öberg
Foto: Christoffer Sundholm

Annons