22 - 24 mar 2024
U15

Tävlingsregler

Lagsammansättning

I U15-klassen ska spelarna vara födda 2009 eller senare. Dispenser för överåriga spelare (pojkar: högst 1 år äldre, flickor: högst 3 år äldre) kan tillåtas efter ansökan från den aktuella föreningen (max 4 utespelare + 1 målvakt). Kontakta tävlingsledningen på jennifer.axelsson@farjestadsbk.se för formulär för dispensansökan. Formuläret ska fyllas i och skickas tillbaka för godkännande senast tre (3) veckor innan turneringens startdatum.

Selectlag är ej tillåtet. Kombinationslag kan tillåtas efter att kontakt tagits med tävlingsledningen för godkännande.

I varje match får högst 22 spelare användas (20 utespelare + 2 målvakter).

Matchgenomförande

Inför match får lagen fem (5) minuters uppvärmning på is och tilldelas då fem (5) puckar vardera. Matchtiden för matcherna i kvalifikationsspelet är 2x20 minuter effektiv tid. Periodpausen omfattar fem (5) minuter. Sidbyte sker efter periodpaus så att lagen har nära till byte i period nummer två (2). Ingen spolning i periodpaus.

En (1) time-out per lag och match är tillåten.

Spelregler

Svenska Ishockeyförbundets regler för U15-lag gäller.

I U15–klassen tillåts spelarbyten vid icing.

Kvalifikationsspel

Seger i kvalifikationsspelet ger 2 poäng, oavgjort resultat ger lagen 1 poäng vardera och förlust ger 0 poäng. Ingen OT eller straffar i kvalifikationsspelet.

Tabellplaceringen avgörs utifrån:

1. Antal poäng

2. Målskillnad

3. Flest gjorda mål

4. Vid lika poäng, målskillnad samt antal gjorda mål för två lag avgör:

A) Inbördes möte (poäng)

5. Vid lika poäng, målskillnad, antal gjorda mål samt oavgjort resultat två lag emellan avgör:

A) Flest vunna matcher

B) Minst antal utvisningar i aktuellt grupp- eller slutspel

6. Vid lika poäng, målskillnad och antal gjorda mål mellan tre eller fler lag avgör dessa lags inbördes möten placering dem emellan i en inbördes serie i enlighet med p.5.

Protester

Eventuella protester skall lämnas in till tävlingsansvarig på plats senast 20 minuter efter avslutad match. Kostnaden för en protest är 500 SEK.

Slutspel

Ettor och tvåor kvalificerar sig till A-slutspel, treor och fyror till B-slutspel och femmor och sexor till C-slutspel. Pokal till etta, två och trea i respektive slutspel.

Samma uppvärmningsprocedur, matchtid samt periodpaus som i kvalifikationsspelet.Vid oavgjort resultat efter full tid (2x20 minuter) gäller fem (5) minuter OT (sudden death), spel tre-mot-tre. Vid oavgjort resultat efter OT avgörs matchen genom straffläggning. Varje lag tilldelas tre (3) straffslag som skall läggas av tre olika straffläggare. Om det fortfarande är oavgjort efter de tre (3) straffarna fortsätter straffläggningen enligt sudden death-princip. Vid sudden death-straffar skiftas turordningen mellan lagen och lagen får använda valfri straffläggare (inkluderat de tidigare straffläggarna).

A-slutspel

Högst samt näst högst rankad etta går direkt till semifinal. Kvarvarande etta och de tre tvåorna spelar kvartsfinal där vinnarna möter de två högst rankade ettorna i semifinal. Förlorarna i kvartsfinalerna har spelat färdigt. Förlorarna i semifinalerna spelar bronsmatch medan vinnarna spelar A-final.

B-slutspel

Högst samt näst högst rankad trea går direkt till semifinal. Kvarvarande trea och de tre fyrorna spelar kvartsfinal där vinnarna möter de två högst rankade treorna i semifinal. Förlorarna i kvartsfinalerna har spelat färdigt. Förlorarna i semifinalerna spelar match om tredje pris medan vinnarna spelar B-final.

C-slutspel

Högst samt näst högst rankad femma går direkt till semifinal. Kvarvarande femma och de tre sexorna spelar kvartsfinal där vinnarna möter de två högst rankade femmorna i semifinal. Förlorarna i kvartsfinalerna har spelat färdigt. Förlorarna i semifinalerna spelar match om tredje pris medan vinnarna spelar C-final.